Het belang van een veilig buitengebied.

Vertegenwoordigers van vrijwel alle belangenverenigingen uit de gemeente Oude ljsselstreek, alsmede andere belanghebbenden met betrekking tot het buitengebied, gemeente en politie waren bij dit ( online) overleg aanwezig. 

 Per jaar wordt er door criminelen 4 MILJARD euro omgezet in Oost-Nederland (Gelderland/Overijssel) als het gaat om drugs (hennepkwekerijen, XTC laboratoria en cocaïne wasserijen). Dat is 1/10 van heel NL en meer dan de omzet van grote bedrijven als Grolsch en HSV bij elkaar.

Boeren en andere bewoners van het buitengebied krijgen steeds vaker de vraag of hun schuur, pand of grond (voor het ingraven van containers of dumpen afval) gebruikt mag worden voor dergelijke praktijken voor hele aantrekkelijke bedragen (€15000 per kwartaal plus €2500 per maand huur zijn geen uitzonderingen) maar dompelen zich daarmee wel in een wereld waar je niet meer "even" mee kan stoppen. Er wordt extreem geweld en afpersing toegepast om mensen te dwingen te beginnen danwel door te gaan met het beschikbaar stellen van dit alles en dat moet gestopt en liefst voorkomen worden. 

Met name slechtlopende (met bv hoge schulden) of pas failliete boerenbedrijven zijn zwakke schakels. Er wordt actief door criminelen rondgereden en contact gelegd waarbij er inmiddels ook gewoon gezegd wordt dat het gaat om een hennepkwekerij of pillendraaierij. 

 Gemiddeld zijn er per locatie zo’n 50 à 60 mensen bij betrokken.

 Het is zaak dit probleem zoveel mogelijk voor te zijn en dus elkaar in de gaten te houden middels Noâberschap, gewoon opletten wat er zoal gebeurd om je heen en vooral verdachte situaties te melden en te bespreken. Ook letten op installatiebedrijven die opeens bij een boer aan de slag gaan o.i.d.

Tot slot gaan we waarschijnlijk de Varsselder Alert App uitbreiden  met contactpersonen uit andere dorpen om dergelijke info regiobreed direct te kunnen melden aan elkaar. Er wordt nog naar gekeken hoe dit precies vorm te geven.

Wil je het  online overleg "Keurmerk, veilig buitengebied" zelf bekijken, klik hier.

Wordt vervolgd door de gemeente en politie.

veilig buitengebied   meldmisdaad anoniem