Hoogstamboomgaarden horen thuis in het landschap van de gemeente Oude IJsselstreek. Maar zeer zeker ook in het landschap van Varsselder-Veldhunten. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen, die belangrijk zijn voor de natuur maar ook voor dieren en planten.

O.a. in de "Groene belevingsruimte" zijn op initiatief van VDVV oude rassen geplant. Het is belangrijk om deze boomgaarden  te behouden, dat kan door ze goed te snoeien. Vanuit het project "Levend Landschap Varsselder- veldhunten is de wens geuit voor meer kennis op het vlak van snoeien / onderhoud.

 Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert een meerdaagse cursus voor vrijwilligers om tot een zelfstandige Hoogstambrigade te komen. De cursus start op 16 februari met een informatieavond.

Meerdaagse cursus Hoogstamfruit

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De vrijwilligers leren tijdens de cursus hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Adviseur Ruud Borkes van SLG geeft de opleiding. Deze bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Er zijn geen kosten aan verbonden, deelname is gratis. Na de opleiding gaat de Hoogstambrigade Varsselder -Veldhunten zelfstandig aan de slag in diverse boomgaarden met achterstallig onderhoud en kennisdeling in Varsselder - Veldhunten.

Aanmelden voor informatieavond en cursus

Heeft u belangstelling voor de informatieavond en deelname in de Hoogstambrigade, dan kunt u zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen vindt de informatieavond fysiek of online plaats.

De wens voor een Hoogstambrigade komt onder meer voort uit bewonersproces Levend Landschap Varsselder-Veldhunten.
De cursus hoogstamfruit vindt plaats dankzij financiering door gemeente Oude IJsselstreek en provincie Gelderland.

Informatieavond Hoogstambrigade Oude IJsselstreek / Varsselder - Veldhunten 16 februari 2022

Indien u deel wilt nemen vanuit Varsselder- Veldhunten dan wordt u dus onderdeel van onze lokale hoogstambrigade

Deelname is gratis.

cursus hoogstamfruitbomen 
           BeeldmerkLevendLandschap