Back to Top

uitvoeringen

- in de spotlights -

lijn2
 
in de spotlights
 
Prachtige, mooie herinneringen uit vervlogen tijden, aan de hand van omschrijvingen en foto’s.  Per jaar is er een korte beschrijving gegeven van de uitvoering.

Hierbij moet ik (John Fischer) opmerken, dat de omschrijving van de eerste jaren komt van verhalen van leden binnen onze vereniging en dat ik vanaf 2008 uit ervaring kan vertellen. 

Maar voor u geldt dit, als trouwe “Kom Es Kieken” bezoeker van dit blokje van onze website, als een feest van herkenning. Naast de omschrijving van het verhaal en de ervaringen tijdens de uitvoeringen heb ik ook anekdotes geschreven die te maken hebben met het decor en de rekwisieten.

2000 - Bernard van Patent ( vanuit Fanfare).
 
afb0027kopieVerdana

Dit stuk is destijds opgevoerd naar aanleiding van het gouden jubileum van de fanfare met als  titel “Een Onbezonnen Kus”. Een toepasselijk geschreven en gekozen stuk voor Varsselder-Veldhunten. Met een dertigtal acteurs en onder de regie van Jan Hesseling begon men ijverig om er iets moois van te maken. En dat werd het ook . Op 4 en 5 november in het jaar 2000 vond de uitvoering plaats in de Smeltkroes met in het totaal een 700 bezoekers.
lijn2

Uitvoeringen Kom Es Kieken:
2002 - Een beeld van een man

Ondanks de zeer aantrekkelijke advertentie, komt geen enkel echtpaar zich aanbieden op het kasteel van baron en barones Delataille. Het kasteel kan immers naast de butler, de secretaresse, het keukenpersoneel en de tuinjongen best nog een echtpaar te werk stellen.
Als regelmatige bezoekster van allerlei antiekbeurzen en openbare verkopen gaat de aandacht van madame de barones haast uitsluitend naar antiek uit de jaren 1800. Haar nicht Louise heeft dezelfde passie. Beiden zijn nu hopeloos verliefd op een beeld, een levensgroot beeld van een man. De bezetenheid, maar vooral de bezitsdrang van madame de barones brengt haar ertoe een enorm bedrag neer te tellen voor haar kunstschat.
Dat de baron reeds een hele tijd "de man van haar dromen" niet meer is, heeft wellicht te maken met zijn zonderling gedrag. En toeval of niet...maar de echtgenoot van Louise kan zich zo moeilijk wakker houden. De dag dat het beeld thuisgebracht wordt, bieden Eduard en Josefien hun diensten aan. Krijgen zij een job of blijven zij op den dop?

lijn2

2003 - Boris maakt een slippertje

Moeder Geerdink, net weduwe geworden, heeft drie kinderen. Haar ongetrouwde dochter Ans, een maatschappelijk werkster, haar oudste zoon Harm, getrouwd met Margriet die verpleegd wordt in een inrichting en alleen de weekenden thuis is, en Sander, haar jongste zoon, ooit veroordeeld voor een dodelijk verkeersdelict,en getrouwd met Ina, een slaafse en onderdanige vrouw. Na de begrafenis van zijn vader weet Sander tachtigduizend gulden van zijn moeder los te peuteren. Dit geld is betaald door de gemeente voor hun grond voor de aanleg van de snelweg. Het geld, bestemd voor zijn beide kinderen, wil hij gebruiken om voor zichzelf te beginnen. Als Ina op een avond haar toevlucht zoekt in het huis van haar zwager Harm, omdat Sander haar weer heeft mishandeld, slaat tussen hen beiden weer dezelfde vlam over die achttien jaar geleden leidde tot een heimelijke verhouding. Waar dit allemaal toe kan leiden, en welk groot geheim Ina achttien jaar lang met zich mee heeft moeten dragen, wordt aan het eind van het stuk allemaal duidelijk. Een stuk zonder happy end, maar dat door zijn vele herkenbare situaties een diepe indruk zal achterlaten. Een uitdaging voor iedere toneelvereni­ging die eens iets anders dan komedie wil spelen.

lijn2
2004 - Opa apestaartje.nl
Opa apestaartje
lijn2

2005 - Niet meer en niet minder
kom es kieken 2005 542  
 
lijn2


2006 - Dingen van de dag
toneelvereniniging kom es kieken 2006 006 2  


Het stuk speelt zich af in het cafeetje van tante Sjaan.
Samen woont ze daar met Marleen, een buurmeisje waarvoor ze gezorgd heeft vanaf dat het een jaar was. Marleens moeder stierf. Haar vader ging er vandoor en liet nooit meer iets van zich horen. Zelf is Sjaan nooit getrouwd geweest. De jongen waar ze vroeger van hield liet haar in de steek, waar ze eigenlijk nooit goed overheen kwam. Toch probeert Barend de Zeeman (haar vroegere vrijer) het nog altijd weer goed te maken als hij aan wal is. Verder gebeuren er dingen: gewone dingen die overal en altijd gebeuren. Bedrog, ondankbaarheid, berouw en liefde. De heel gewone dingen van de dag.
 
lijn2

2007 - Een bakje troost
Toneel 200732-2 2  
 
lijn2

2008 - Vrömd volk op het erf
IMG 0055 2

lijn2
 
2009 - Rieks dat overleaf ik niet
IMG 0 63small

lijn2
 
2010 - Loat Mans moar schoeven
27 - 28 maart 2010 

Foto-N6UY8UPW
 
 
lijn2

2011 - De martelgang van kromme Lindert
2 & 3 April 2011

GroteFoto-3CNM46UX
 
 
 
2019 - Naastenliefde en oude bessen
30 - 31 maart 
 
IMG 6166 kopie
 

NAASTENLIEFDE EN OUDE BESSEN

Een zeer vermakelijk stuk met verassende spannende scenes, hilariteit, maar vooral veel humor.

In het tot theater omgebouwde gezellige Dorpshuus hebben bij de drie voorstellingen hebben meer dan 400 mensen genoten van het meeslepende verhaal. De voorstelling was een lust voor oor en oog, heel goed en enthousiast gespeeld door de professioneel getransformeerde cast in een indrukwekkend decor, tot in kleine details afgewerkt. Een stukje vakwerk van de inspirerende regisseur Richard Klompenhouwer (weer terug van weggeweest) en de hele crew, inclusief de vrijwilligers. De perfect geprogrammeerde lichteffecten maakten het gehele plaatje af. Dat alles maakte het verschil, ook daarom staat Kom Es Kieken altijd voor kwaliteit! Het totaal verdient dan ook dikke vette pluim! CHAPEAU!

De moordlustige komedie, gebaseerd op een Amerikaanse film uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, speelde zich af in de statige villa van de familie Brouwer. De bewoners,  twee goedwillende “lieve” oude dametjes, de zusters Emmy en Martha, toonden op een wel heel speciale manier hun naastenliefde  aan alleenstaande  mannen om ze verlossen van hun eenzaamheid. Ze probeerden elke keer weer hun kans te grijpen,  bijvoorbeeld zoals die zich voordeed toen Meneer Gips aanbelde en om een kamer te huren. Toen hun neef Johan na jaren en bijna onherkenbaar plotsklaps weer ten tonele verscheen met zijn vriend Dokter Hermann Einstein, de plastische chirurg , werd de sfeer in huize Brouwer er niet beter op. Zeker toen ze erachter kwamen dat hij nog een (koude) verrassing  had meegenomen. De romance tussen neef Martin, de toneelcriticus en Heleen, de dochter van de dominee, had er zwaar onder te lijden.

De hele situatie leverde spannende en verassende momenten op,  ook omdat aan het licht kwam dat de warrige neef Teddy (hij dacht dat hij President van de Verenigde Staten was….) wel een hele aparte hobby had in de kelder met het graven van het Panama Kanaal……Daarom moest hij, volgens de politie, die dacht dat het maar verzonnen was, worden opgeborgen in Sanatorium Blijendal.

De lieve Brigadier Bloem en de behoorlijk “vrouwonvriendelijke” Adjudant Roelofs wilden het kolderverhaal wat de ronde deed over “dertien lijken in de kelder” snel uit de wereld helpen. Dit moest vlug en grondig worden opgelost, dus liet Roelofs neef Johan kennis maken met zijn politieknuppel.  Roelofs wilde het varkentje gauw wassen, want “ik heb wel wat beters te doen,” bulderde hij.

Uiteindelijk kwam het voor de gastvrije dames Martha en Emmy toch nog goed met een, niet voor iedereen, “happy end”, toen Directeur Zielstra van Sanatorium Blijendal, toevallig  ook een alleenstaande man, op bezoek kwam. Hij dronk gezellig met de dames  zijn (laatste…..) glas, zelfgemaakte, vlierbessenwijn. Proost!


In de gezellig ingerichte foyer, met een doorlopende diaserie van historische voorstellingen, werd er, onder het genot van een glaasje bier, fris of vlierbessenwijn (!) nog een hele poos gezellig nagepraat met de acteurs.

Het bleef nog lang onrustig in Varsselder/Veldhunten en omstreken......

(Kijk op:  https://myalbum.com/album/6lhiPs1M241C  of op deze site bij "Foto's" voor de prachtige fotoreportage)

Rolverdeling:

Martha Brouwer                                   Petra Reulink

Emmy Brouwer                                    Monique Hartjes

Martin Brouwer                                    Bob Zweers

Teddy Brouwer                                    Jordy Frazer

Johan Brouwer                                    Ferenc Schepers

Dokter Einstein                                    Ino Zweers

Dominee Schaapman                          Frans Schepers

Heleen Schaapman                             Marisa Reulink

Meneer Gips                                        Bennie Mulder

Brigadier Bloem                                   Eliza Wilkens

Adjudant Roelofs                                 Frans Schepers

Dokter Zielstra                                     Peter Kock

 

Regie                                                    Richard Klompenhouwer

Souffleur                                              Ellie Massselink

Licht en Geluid                                    Henri Hebbink

                                                            Benny Helmink

                                                            Marco Venus

                                                            Theo Hendriksen

Rekwisieten                                         BECO Antiek, Varsselder

Decor materialen                                 A.B.B. Interieurbouw,  Marienvelde

 

*********************GEEN UITVOERINGEN IN 2020-2021-2022 IN VERBAND MET CORONA EPEDIMIE******************************************

 

2023- DE RODDELTANTE

25 - 26 Maart

IMG_6922 kopie.jpeg

 

 “KOM ES KIEKEN” kwam eindelijk weer in actie met DE RODDELTANTE…en wat ging ze te keer!  

Het was weer genieten in het tot een gezellig theater omgebouwd Dorpshuus. De toneelvereniging kon eindelijk, na 3 jaar onderbreking door corona, weer eens in actie komen. Ruim 400 bezoekers genoten in drie voorstellingen van het prachtige, humoristische stuk “De Roddeltante”, welke met veel passie, plezier en inzet werd gebracht. Roddeltante Riek had haar oren goed de kost gegeven tijdens de coronaperiode, want roddels waren er in overvloed. 

Het verhaal speelde zich af op de overloop van een groot huurhuis. Het prachtig ontworpen en gebouwde decor gaf de klassieke sfeer uit vroegere tijden perfect weer. De derde etage ging gebukt onder de spionage praktijken, roddelterreur en listige gesprekjes van roddeltante Riek Schuurman, fantastisch gespeeld door Monique Hartjes. Als geen ander wist ze de mensen om zich heen te binden maar ook tegen elkaar op te zetten. 
Toen daar dan ook nog 'n hoop misverstanden bijkwamen, omdat mevrouw Moors een gedeelte van haar woonruimte stiekem aan Juffrouw Maartje, een intelligent, charmant en knap deerntje had onderverhuurd, ontstonden er op de overloop nogal heftige toestanden.

Ook meneer Blokker, een gepensioneerde belastingambtenaar, die er net 3 weken woonde, had op dezelfde clandestiene wijze z'n neef Adrie onderdak verschaft!

Zelfs de, zichzelf overschattende, huisbaas/slager en rokkenjager Berend Westerhof (weer een perfect passende rol voor Ino Zweers) wist hier niet goed raad mee. Een feestavond van de konijnenfokvereniging “De Rammelaar”, van voorzitter Govert Blokker, waar alle bewoners op een listige manier bij elkaar werden gebracht leek eerst tot een betere sfeer te leiden, maar schone schijn bedriegt… dat bleek ook nu weer!

Uiteindelijk, toen iedereen weer een beetje nuchter was, kwam het na veel gekrakeel en gekibbel over en weer, toch nog goed. 

“Eind goed, al goed!” zullen we maar zeggen. Een mooier slot kon het stuk niet hebben. 

Een daverend applaus en een dikke pluim voor de regisseur, de spelers, decorbouwers en vrijwilligers die opnieuw samen een kwalitatief hoogstaande uitvoering ten tonele hebben gebracht, iets waar de vereniging al jaren garant voor staat.

In de gezellig ingerichte foyer, met een doorlopende diaserie van historische voorstellingen, werd er, onder het genot van een glaasje bier of ander fris nog een hele poos gezellig nagepraat met de acteurs.

Het bleef nog lang onrustig in Varsselder/Veldhunten en omstreken......en over deze avond zal zeker nog veel geroddeld worden.

(Kijk op deze site bij "Foto's" voor de prachtige reportage van Nico Marcus! (Bedankt Nico!)

20-jarig bestaan

Kort voor de uitvoering in maart 2020 brak de coronapandemie uit, het verhaal is bekend, alle evenementen werden afgelast. Het was net in het jaar dat de toneelvereniging haar 20-jarig bestaan zou vieren. In december 2000 werd de vereniging opgericht en twee jaar later vond de eerste uitvoering “Een beeld van een man” plaats.

Vanaf de oprichting zijn Ferenc Schepers, Ino Zweers en Elly Masselink nog steeds actief. De ervaren acteurs Ferenc en Ino zijn in de 23 jaar zo op elkaar ingespeeld, dat ze een belangrijke rol spelen in de vereniging. Elly Masselink is onafgebroken souffleuse geweest en heeft aangegeven dat ze nu stopt. Dit was voor haar de laatste voorstelling.

Zoals al vele jaren was de regie in handen van de enthousiaste Richard Klompenhouwer. Richard heeft veel ervaring in de theaterwereld en werkte o.a. in het theater in Oberhausen. Momenteel is hij professioneel actief bij de succesvolle musical “Tina”. Met veel plezier schakelde hij over van “Tina” naar “De Roddeltante”, elk niveau heeft zijn charme, vindt hij. 

Ondanks dat het aantal leden is teruggelopen en een samenwerking met een buurtvereniging in de toekomst niet uit te sluiten is, wordt er elk jaar een uitvoering gegeven, waarvoor zoals ook dit jaar weer, altijd veel belangstelling is. De animo voor lokaal toneel blijft en dat is hoopvol voor de toekomst.

 

ROLVERDELING:

Meta Moors                          : Eliza Wilkens

Juffrouw Maartje                  : Evi Markhorst-te Boekhorst

Riek Schuurman                    : Monique Hartjes

Melkboer                              : Bennie Mulder

Govert Blokker                      : Ferenc Schepers

Adrie Blokker                        : Bob Zweers

Meneer Duinveld                   : Jordi Frazer

Berend Westerhof                 : Ino Zweers

Presentatie                            : Bennie Mulder 

Regie                                     : Richard Klompenhouwer

Souffleuse                              : Ellie Masselink

Kap en Grime                         : Richard Klompenhouwer,  Inge Wienholst, Nienke Schepers

Decorbouw                             : Henk Masselink, Jordi Frazer,

                                                 Rick Schut, Leo Ditters, Fred Maatman, Ferenc Schepers, 

                                                 Theo Hendriksen

Licht en Geluid/

Podiumbouw/Horeca            : Vrijwilligers ‘t Dorpshuus

Hand-en spandiensten         : Vrijwilligers “Kom es Kieken”

Loterij:                                   : Petra Reulink , Ino Zweers

Public Relations                    : Frans Schepers

 IMG_6914.jpeg