ACTIVITEITEN
 

Geacht(e) Schuttersgilde / Schutterij,

 

In verband met een wettelijk verplichting tot het registreren van deelnemers aan het vogelschieten (lossen ereschoten) door de Koningsparen, verzoek ik u vriendelijk zorg te dragen voor invulling van een registratieformuliertje.

Dit formulier bereikt u door op onderstaande link te klikken:

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dEw5WGhGbXpobGlfVWIxeHV4eWdEdGc6MA

Alvast bij voorbaat dank,

Rob van der Meer

secretaris

Schutterij van Amsterdam
Driehoekstraat 10 , 1015 GL Amsterdam,

 

T: 06-54281380

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

W: www.schutterijamsterdam.nl
Beste dorpsgenoten (en overigen),

12 September a.s. is het zover: dan wordt in Amsterdam - na een rustperiode van 103 jaar - de Schutterij van Amsterdam heropgericht.

Zoals de meesten wel bekend zal zijn is dit een initiatief van ondergetekende, maar wat minder bekend zal zijn is dat het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit ons dorp daar ook een hele belangrijke rol in speelde en speelt.

Aanleiding tot de heroprichting is een bezoekje van onze vendeliers in 2008 aan de hoofdstad.

Het bleek dat de schutterij die daar bestaan heeft heel veel overeenkomsten vertoont met onze schutterij, zoals het jaarlijkse Koningsschieten, het Koningszilver en zelfs bijvoorbeeld de leeftijd.

Afgaande op het Koningszilver van het OLV Gilde is de Amsterdamse schutterij slechts 80 jaar ouder. Die wordt voor het eerst genoemd in 1392, terwijl ons medaillon met de vergulde beeltenis van Maria van rond gedateerd 1475 is. Eén van de zilveren schildjes aan de koningsketen vermeldt de naam van onze oud-dorpsgenoot "I.F. De Raet" en het jaartal 1679, 29 jaar na het schilderen van de Nachtwacht van Rembrandt.

En dit met de leuke tekst:

"Een twelft Jarich jonck gesel
Behaelt de prijs, het voeght hem wel.
Heeft 3 mael eerst het wit doorschoten
Den -4- reis den prijs genoeten"

Na het melden van het idee tot heroprichting van de Amsterdamse Schutterij zegde het bestuur van het OLV Gilde direct alle medewerking toe. Dat heeft er ondertussen in geresulteerd dat Gert en Theo Vonk namens het Gilde samen met ondergetekende volop bezig zijn met de voorbereidingen van de heroprichtingsdag op 12 september 2010. Ook Fanfare St. Gregorius zegde direct toe mee te zullen gaan om de feestelijkheden muzikaal op te luisteren.

Om aan te kondigen dat de Schutterij van Amsterdam wordt opgericht is het voltallige Onze Lieve Vrouwe Gilde samen met St. Gregorius, Vendelgroep St. Helena uit Aalten en de schutterijen uit Huissen naar Amsterdam getogen. Onder een stralend zonnetje is er door de straten van Amsterdam gemarcheerd en is er een perspresentatie gehouden. Dat deze dag voor de start van de Amsterdamse Schutterij erg belangrijk is gebleken, blijkt wel uit het feit dat zich ondertussen 32 leden hebben aangemeld en dat er ook een bijzonder actief oprichtingsbestuur heeft plaatsgenomen.

Na de vaststelling van een definitieve datum voor de heroprchting hebben zich daarna ook spontaan andere schutterijen gemeld die ook belangstelling hadden de heroprichtingsdag bij te wonen.

Eén daarvan is het St. Joris in Ulft die op die dag samen met het OLV Gilde af zal reizen naar het Amsterdamse.

Met dit St. Jorisgilde heeft ondergetekende ook een bijzondere band, omdat zij als gastvereniging een hulde hebben gebracht bij zijn trouwen in 2002 op de jaarlijkse kermis in Varsselder-Veldhunten: het laatste gildehuwelijk 'op de (bier)ton' van het Onze Lieve Vrouwe Gilde (het voorlaatste gildehuwelijk vond plaats in 1921 door de familie Fischer).

Het is de bedoeling om zondag 12 september uit Varsselder-Veldhunten te vertrekken, waarna het gezelschap zal worden ontvangen in het Amsterdams Historisch Museum. Na een koffie met een broodje wordt er over de grachten opgetrokken naar de Noordermarkt in de Jordaan, waar de officiële heroprichtingshandeling wordt gedaan door de burgemeester van Amsterdam (momenteel nog waarnemend burgemeester Asscher) en de schietwedstrijden zullen beginnen. Als alles goed gaat heeft Amsterdam aan het eind van de middag weer een Koning of Koningin sinds 103 jaar.

Vanzelfsprekend zal er genoeg te eten en te drinken zijn en hopen we er een echt Mokums feestje van te maken. Compleet met een Amsterdamse cafézanger (Ed Palermo?).

Wat zou het dan vervolgens leuk zijn als de nieuwe vendeliers (in opleiding) uit Amsterdam volgend jaar in Varsselder-Veldhunten een hulde komt brengen op de kermis in ons dorp als dank voor de genoten ondersteuning.

Maar zover is het nog niet.

Bij voorbaat dank aan allen die nu al toe hebben gezegd de 12e september er bij te zijn en daarmee mee te helpen de Schutterij van Amsterdam (opnieuw) van de grond te krijgen. Super!

 

Rob van der Meer

vendelier OLV Gilde

Het voorlopig programma voor 12 september is bekend en staat op de website http://www.schutterijamsterdam.nl/Noordermarkt2010/Frameset1.html

Meer weten over de Schutterij van Amsterdam? Kijk op www.schutterijamsterdam.nl.

 

 

 

Wilt u de deelnemers er ook op attenderen dat de opgegeven legitimatie meegenomen, en getoond, moet worden aan de schietmeester voor aanvang van het schieten?

 

Alvast bij voorbaat dank,

 

Rob van der Meer

secretaris

 

 

Schutterij van Amsterdam
Driehoekstraat 10 , 1015 GL Amsterdam,

 

T: 06-54281380

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

W: www.schutterijamsterdam.nl