jaar van verzet blauw 1024x576Vrijheid.....Vrede.....Verzet

Verzet is dit jaar het thema in Varsselder/Veldhunten en ook net als voorgaande jaren, willen we ook deze keer stilstaan bij herdenken en vieren en herdenken we alle slachtoffers van oorlogen en geweld en vooral ook zinloos geweld. Daarna vieren we onze o zo kostbare vrijheid want niet iedereen leeft in vrijheid.
Onze aandacht gaat ook uit naar de toestand in de wereld en dat is toch zeker een reden om bij stil te staan. Vooral de ouderen onder ons zullen de beelden uit de 2e wereldoorlog nog in het geheugen hebben en alles wat daarin gebeurde. Maar ook nu, vandaag de dag, worden we dikwijls opgeschrikt door beelden van oorlog en geweld. Niet alleen de ouderen maar ook de jongeren worden in de hedendaagse tijd geconfronteerd met allerlei agressie, zinloos geweld, de terreurdreigingen en negatieve berichten uit de samenleving. Daarom een goede gelegenheid voor herdenken en krachten te bundelen in moeilijke tijden. De avond wordt begonnen met een herdenkingsdienst in de kerk.
Om 19.15 uur zullen Tamboers en Vendeliers de kerk binnentrekken waarna door het 4-mei comité teksten en gedichten gelezen worden. Aansluitend zal bij het oorlogsmonument, het beeld van Christus Koning, de kranslegging plaats vinden. Dit zal gebeuren door enkele, kinderen, de keizer en koningin van het O.L.V Gilde en nabestaanden van de slachtoffers uit ons eigen dorp en een afgevaardigde van de gemeente Oude IJsselstreek. Ook hier zullen de tamboers en vendeliers van het O.L.V. gilde hun medewerking verlenen.
Na het Taptoe-signaal door Leo Jansen, zal er twee minuten stilte gehouden worden. We willen u allen uitnodigen om vooral deze keer een bloem te leggen bij het monument. Daarna wordt deze herdenking afgesloten. We hopen als comité dat u allen naar deze gedenkwaardige avond komt om een teken van saamhorigheid te tonen en samen te werken aan een wereld van vrede, vrede die nog ver weg lijkt maar een betere wereld begint bij jezelf daarom geven we de vrede door totdat we allemaal in vrijheid leven.
Daarom 1x per jaar 2 minuten stilte, om te gedenken en nooit te vergeten.

Diane Kock
Nelleke Wissing
Gert Vonk
4-mei comité Varsselder/Veldhunten

Delen