Back to Top

Historie

Hoewel direct na de tweede wereldoorlog er serieuze plannen voor de oprichting van een muziekvereniging in Varsselder-Veldhunten waren, duurde het toch nog tot 1950, alvorens de plannen een feit werden. Maar toen bleek ook meteen het gemeenschapsgevoel want binnen de kortst mogelijke tijd werden  de benodigde gelden voor de instrumenten bijeengebracht.  Om aan de vereiste gelden te komen voor instrumenten (ongeveer Fl. 3000,00 gulden) werd een huis-aan-huis-collecte gehouden. 

Ook bood zich in de persoon van Carel Verheij spontaan iemand aan voor het kosteloos opleiding van de jonge muzikanten. Overigens is hij tot 1968 dirigent van de Fanfare geweest. Bij de oprichting had de Fanfare 27 werkende leden en werd het bestuur gevormd door de heren Hendrik Ketelaar (voorzitter), Wim Gerritsen (secretaris), en later ook Herman Terhorst.

Als repetitielokaal fungeerde het Feestgebouw dat nu Gildegebouw “De Tent” is. Op Kermiszondag 3 Juni 1951 was de grote dag voor Varsselder-Veldhunten. De Fanfare werkte voor het eerst mee aan de processie en de dagen erna aan de optocht. Wel twintig keer werd tijdens die Kermisdagen de “Rekrutenmars” gespeeld, de enige mars toe men goed kende. De toon was gezet en de Fanfare werd geleidelijk een vereniging die tal van evenementen opluisterde.

Het ledental werd geleidelijk aan steeds groter en vanaf 1960 traden ook enkele dames voor het eerst toe. In dat jaar werd ook deelgenomen aan een federatief concours. Men haalde hier een 1e prijs met promotie naar de derde afdeling.  Er volgde meerder concoursen en de Fanfare bereikte in 1971 tijdens het concours in Vortem-Muller de 1e afdeling .

Begin jaren tachtig namen Hendrik Ketelaar, Wim Gerritsen en Herman Terhorst, die vanaf de oprichting betrokken waren afscheid en werden benoemd tot ereleden. In 1990 werd het 40 jarig bestaan groots gevierd. Een gemeentelijk muziekfestival, receptie, feestavond en een jubileumboek completeerden het feest. In 1996 werd een loterij opgezet door de “club van 2000”. Deze actie werd een succes en leverde een flinke som geld op voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en  nieuwe uniformen. Ook werd hiermee vooruit gekeken naar het 50-jarig bestaan. In het jubileumjaar 2000 werd een programma opgesteld met onder meer het toneelstuk “Een onbezonnen kus”. Het is een dorpsverhaal uit het begin van de 20e eeuw. Het werd een groot succes en uit dit initiatief is de huidige toneelvereniging “Kom es Kieken” ontstaan. Ook werd het ambitieuze project “Music Together” gestart. Het is was een spetterend concert waarbij  rock- en popmuziek samengevoegd werden met de klanken  van de Fanfare. Talentvolle zangers en zangeressen die nauw betrokken zijn met Varsselder-Veldhunten zorgden voor de zang.  Het geheel werd gecompleteerd met  lichtshow en bewegende videobeelden. Het project kreeg in 2005 een vervolg en voor 2010 staat de derde editie van het spectakel-concert op de kalender.

Een traditie is ook de jaarlijkse oliebollenactie, die al vanaf 1967 eind december wordt georganiseerd, teneinde de verenigingskas te spekken. Deze oliebollen waren destijds beroemd om de uitstekende kwaliteit. Vanaf 2005 is de Fanfare overgestapt op de speculaasactie, die veel minder arbeidsintensief bleek.

De Fanfare drukt ook een groot stempel op de leefbaarheid van Varsselder-Veldhunten, want er kunnen geen activiteiten zijn of “St. Gregorius” geeft blijk van haar aanwezigheid, zoals de jaarlijkse Kermisoptocht, het Koningsdagfeest, Sinterklaasoptocht en de Carnaval. De Fanfare bruist van de energie en dat blijkt nog eens overduidelijk uit het groot scala aan activiteiten en concerten die ze zelf ondernemen of waar ze medewerking aan verlenen. Dat dit aanstekelijk werkt voor de jeugd blijkt uit het record aantal leerlingen dat op dit moment een opleiding volgt bij de Fanfare.