Back to Top

Zinkput logo transparant klein

 

DE ZINKPUT
HISTORIE

 


 
Historie

Begin jaren 60 kwam er veel verandering in Varsselder-veldhunten. In 1963 werd voetbal vereniging GWVV opgericht. En in 1965 kwam er een autobaan dwars door Varsselder-Veldhunten. Mede hierdoor werden er woningen gebouwd aan de Leemlandseweg, pastoor Reulinkstraat en de Berghseweg en als er gebouwd wordt is de kans groot dat er ook kinderen geboren worden.

Zo ook bij Ali en Teun Jansen het was 9 Februari 1969 dat een aantal buren bij elkaar kwamen om kraam te schudden bij Ali en Teun Jansen zoon Luuk was geboren. Op die avond werd het idee geboren om in Varsselder-Veldhunten een carnavalsvereniging op te richten voor jong en oud.

Toender tijd was er nog geen riolering in Varsselder iedereen had wel zijn eigen ‘beerput’ c.q zinkput. Het vroor die avond behoorlijk en al snel werd op het raam de naam Zinkput geschreven. De naam was er nu derest nog. In 1973 kwam er riolering waardoor onze ‘beerput’c.q Zinkput overbodig werd. Maar voor de carnaval bleef de naam Zinkput bestaan.

Frans en Ali Mulder waren mede bereid om mee te werken de carnavalsvereniging verder van de grond te krijgen. We kunnen wel zeggen dat zij de motor waren voor carnavalsvereniging. Frans stelde destijds de zaal en de muziek beschikbaar. Er was geen kleding, muziek, zaal, geen ervaring enz. Toch werd er eind 1969 in zaal Mulder carnaval gevierd. Zaal Mulder ging sluiten.

In 1974 kon de vereniging naar het oude feestgebouw van het Gilde. Jan Frazer was en Stan Frazer was eerste kinderprins. Direct na de carnaval werd het feestgebouw afgebroken en heeft het Gilde daar een nieuw gebouw neer gezet met de naam ‘de Tent’.

In 2012 vond de tot op heden laatste verhuizing plaats van onze carnavalsvereniging naar het Dorpshuis te Varsselder-Veldhunten.

In de jaren 80-90 was er in Varsselder-veldhunten ook een jeugdcarnavalsvereniging. De Deurzinkers. Hun eerste prins was Erik Ketelaar. Volgens de verhalen was dit een bonte tijd.